Gündem

Acil Tıbbın Dünü, Bugünü ve Türkiye Acil Tıp Vakfı ile Yarını*

Uluslararası Acil Tıp Federasyonu (IFEM)’na göre acil tıp; “tüm yaş gruplarındaki hastaları etkileyen ayrıştırılmamış tüm fiziksel ve ruhsal bozuklukların oluşturduğu hastalık ya da yaralanmaların akut ve ivedi şekillerinin önlenmesi, tanısı, tedavisi ve yönetimi için gereken bilgi ve beceriler bütününü kapsayan tıp pratiğidir.” Kazalar, afetler ya da beklenmedik ani gelişen bir sağlık probleminde hastayı değerlendirmek, yaşamı tehdit eden durumu tanıyıp belirlemek ve bir an önce tedavisinin başlanarak hayatı kurtarmaya ve mevcut klinik durumun daha kötüye gitmesini engellemeye yönelik tüm acil müdahaleler acil tıbbın uzmanlık alanıdır.

            Ülkemizde ilk kez “Acil Tıp Uzmanlığı” Sağlık Bakanı Dr. Yıldırım Aktuna döneminde Bakanlar Kurulu’nun 12 Nisan 1993 tarihli kararı, 30 Nisan 1993 tarih ve 21567 sayılı Resmî Gazete’de 93/4270 karar sayısı ile Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne eklenmiş ve “İlk ve Acil Yardım” adı ile bir ana dal kurulmuştur. 19 Haziran 2002 tarihli Resmî Gazete ’de yayınlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü ile İlk ve Acil Yardım adıyla kurulan uzmanlık dalının ismi Acil Tıp olarak değiştirilmiş ve yoluna bu şekilde devam etmiştir. Genç bir uzmanlık dalı olmasına rağmen bünyesinde çok sayıda akademisyen barındıran Acil Tıp uzmanlığı üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde acil servis hizmetini sunmanın yanı sıra asistan eğitimine ve yeni uzmanlar yetiştirilmesine de katkı sunmaktadır.

İnsan sağlığını hayati derecede tehdit edebilecek tüm durumlara zaman kaybetmeksizin müdahale ederek, bu durumların değerlendirilmesi, bakılması ve sonlandırılması için yapılan tüm uygulamalar acil tıp klinikleri bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Acil servisler ülkemizde sağlık hizmetinde önemli bir yer tutmaktadır. Bugün için ülkemiz genelinde 2500’den fazla Acil Tıp Uzmanı ve 6bin’in üzerinde Acil Tıp Asistanı acil servislerde ve acil tıp kliniklerinde hizmet vermektedir. Sağlık bakanlığı verilerine göre acil servis hekimleri sadece 2022 yılı içerisinde tüm Türkiye’de 130 milyondan fazla acil durumdaki vatandaşımızın yaralarına derman olmuştur. Bu nedenle acil tıp eğitimlerine çok fazla önem verilmelidir.

Tıpta Uzmanlık Komisyonunun belirlediği eğitimler dışında, acil tıp bünyesindeki sivil toplum kuruluşlarının düzenledikleri ulusal ve uluslararası organizasyonlar (kurs, sempozyum ve kongreler) ile acil tıp uzman, asistan ve acil servislerde görevli pratisyen hekimlerin eğitimleri desteklenmektedir. Acil Tıp bilim dalında çalışanların araştırma, eğitim ve tedavi standartları içinde bulunmalarını sağlamak ve akademik imkanların gelişmesinde katkıda bulunmak amacı ile bu oluşumların en yenisi olarak kurulan Türkiye Acil Tıp Vakfı 9 Ocak 2022 tarih, 31714 sayılı Resmî gazetede ilan edilerek faaliyetlerine başlamıştır. Acil tıp organizasyonlarına ve eğitimlerine yeni bir soluk getirmek, acil tıp camiasını tek çatı altında toplamak, Acil Tıp Kliniklerinin akademik anlamda güçlenmesine, gelişmesine destek olmak, ülkemizdeki ilk yardım, afet ve hastane öncesinde yer alan kurum ve kuruluşların eğitim ve organizasyonlarına katkı sağlamak için yola çıkan vakıf, kuruluşunun ilk yılında uluslararası geniş katılımlı bir de kongreye imza attı. Bünyesinde uluslararası endeksli ve hakemli akademik bir dergiyi (Global Emergency and Critical Care) de barındıran Türkiye Acil Tıp Vakfı önümüzdeki yıllarda da birçok yurtiçi ve yurtdışı eğitim organizasyonları, sempozyum ve kongreler ile acil tıp hekimlerine yönelik eğitim faaliyetleri planlanmaktadır. Acil tıp uzman ve asistanlarının özlük haklarını korumak ve geliştirmek, Vakıf ile kamu, akademik ve özel sektör kurumları arasında saygın ve sürekli bir işbirlikleri sağlanmak, Toplumun Acil tıp konusunda bilinçlendirilmesini sağlayacak projelere imza atmak ve Türk Acil Tıp Uzmanlarının Dünya Acil Tıp Camiası içerisinde hak ettiği konuma ulaşmasını sağlamak nihai hedefleri arasındadır. Vakıf tüm bu hedeflerini yerine getirebilmek amacı ile yönetim kurulu ekibi ve diğer komisyonları ile gece gündüz durmaksızın çalışmaktadır. Acil Tıp uzmanlığına katkı sağlayacağı ve yeni bir soluk getireceği su götürmez bir gerçektir. 2023 yılındaki organizasyonları merakla beklenen Türkiye Acil Tıp Vakfının yeni yaşının kutlu olması uzun yıllar başarılarından söz edilmesi dilek ve temennilerini sunarım.

Türkiye Acil Tıp Vakfı Mütevelli ve Yönetim Kurulu Başkanı*

Prof. Dr. Şahin Çolak