Genel

Komplikasyon Yönetimindeki Hatalar Hekimleri Tazminata Mahkum Ediyor

Komplikasyon Yönetimindeki Hatalar Hekimleri Tazminata Mahkum Ediyor

Hekimler aleyhine açılan davalar genel itibariyle hekimlerin hatalı bir tıbbi uygulama gerçekleştirdiği yani hastalığı teşhis edemediği, yanlış teşhis ettiği, yanlış tedavi uyguladığı, ameliyat esnasında hatalı bir müdahalede bulunduğu, bakım sürecinde ihmal gösterdiği iddialarına dayanıyor. Esasında tüm bunlar uygulamada malpraktis olarak isimlendiriliyor.

Tıbbi uygulamalar kendi bünyesinde bir takım riskler barındıran uygulamalar olduğundan tedavi süreci her zaman tarafların beklediği şekilde ilerlemeyebiliyor ve bundan hastalar zarar görebiliyor. Her türlü tıbbi müdahale bir takım komplikasyon riskleri barındırabiliyor. Hekimin bu olumsuz ihtimallerle ilgili sorumluluktan kurtulabilmesi öncelikle hastasını işlem öncesi olası komplikasyonlarla ilgili aydınlatarak bu konuda tıbbi işleme rızasını almasına akabinde de bir komplikasyon meydana geldiğinde komplikasyon yönetimini doğru yapmasına bağlı.

Komplikasyon yönetiminin doğru yapılması hekimin komplikasyon ihtimallerine karşı gerekli önemleri alması, komplikasyonu zamanında fark etmesi ve komplikasyonun zararlı etkisini azaltabilecek ya da ortadan kaldırabilecek müdahaleleri tam ve zamanında gerçekleştirmesi olarak ifade edilebilir. Eğer hekim hastasını tıbbi müdahale öncesinde komplikasyon ihtimalleri ile ilgili olarak mevzuata uygun şekilde aydınlatmış ve komplikasyon meydana geldiğinde de tıbbi yapması gerekenleri doğru şekilde gerçekleştirmişse, yani komplikasyon yönetimini doğru şekilde yapmışsa artık ortaya çıkan zarardan sorumlu tutulamayacaktır.

Hekimler aleyhine açılan davaların pek çoğunda hastaların iddialarının aslında birer komplikasyondan ibaret olduğu görülmektedir. Bu davaların büyük çoğunluğu hekimler lehine neticelense de komplikasyon yönetiminin hatalı yapıldığı ya da hastanın işlem öncesi yeterince aydınlatılmadığı ve mevzuata uygun şekilde komplikasyon ihtimallerine karşı rızasının alınmadığı vakalarda hekimler aleyhine maddi ve manevi tazminat kararları verilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir