Genel

Diş Protezi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş Protezi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Protezler, dişsiz veya yarı dişsiz çenelere sahip kişilerde dişsizlik sorununu çözmek için kişinin ağız yapısına özel olarak tasarlanmış malzemelerdir. Kalıbın içine yerleştirilen eksik diş hastanın ağzına yerleştirilir. Protezler birçok şekilde uygulanabilir. Hasta bu hususlardan hangisini kullanırsa kullansın hastanın dikkat etmesi gereken hususlar vardır.

Vücuttaki kan dolaşımındaki değişiklikler nedeniyle protez kullanan kişiler ağızda protezlerin çok büyük veya eksik olmadığını hissedebilirler. Bu durum zamanla gelişecektir.

Ağız yapısı gereği yutulduğunda daha fazla tükürük üretir. Takma dişler ağızda olduğu için, kullanıcının tükürük bezleri başlangıçta çok çalışır. Ağız proteze adapte olduktan birkaç gün  sonra kaybolur.

Telaffuz sorunları da ortaya çıkabilir. Bu sorunların temel nedeni eksik dişlerin doldurulmasıdır. Ayrıca dil, eksik dişin yerini alacak şekilde adapte olduğu için zamanla düzelir.

Üst protez kullanımı kolay bir protezdir. Orada; dil damağın altındadır, bu da alanı azaltır, ancak damağın üst kısmı boştur, bu da alışmayı kolaylaştırır.

Üstelik mandibular protez bir süre sonra artık sizi rahatsız etmeyecektir. İlk 7 aydan sonra protezler her zaman  tam oturmayabilir.  Zamanla değişen protezler uymuyorsa diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Protezi Kullanımı

Diş protezi uzmanı doktor Beste Işıl protez kullanımı konusunda birkaç detay anlattı. Protezli kişiler, vücutlarında insan vücuduna ait olmayan ve ağızlarında bulunan bir şey olduğu için sorun yaşayabilirler. Alışmak da zor ama bazen ağzında olduğunu unutuyorsun. Protez kullanıyorsanız veya kullanmayı planlıyorsanız, göz önünde bulundurmanız gereken hususları bilmenizde fayda vardır.

Alt protezin merkezi açık olmalıdır. Avantajları var ama dezavantajları da var. Üst protezlere göre daha az dayanıklı olan alt protezler, temizlik sırasında dikkatli kullanılmalı, düşme ve kırılmalara karşı korunmalıdır. Protez kullanıcıları, protezleri temizlemek için kaynar su kullanmamalıdır. Aksi takdirde protez zarar görebilir.  Protez uzuvları olan kişiler öksürürken veya hapşırırken ağızlarını doku ile kapatmalıdır. Orada protez çıkarılabilir yani aşırı nefes almaya neden oluyorsa ağzınızdan fırlayabilir veya çıkabilir. Ağzınızı kapatarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Proteze aşinalık çok önemlidir ve protezin sağlığı için verilen listedeki noktalara uymak çok önemlidir. Bu bilgi, henüz takma diş kullanmaya başlamadıysanız yararlıdır. Protez kullanmanın hem görünüm hem de sağlık açısından birçok faydası olduğunu unutmayın. Gerekirse kullanmaktan çekinmeyin.

Protez Diş Bakımı Nasıl Olur?

Protez bakımı, tam ve çıkarılabilir bölümlü protezlerdeki kirlerin temizlenmesi ve çıkarılması gibi çeşitli yönleri içerir. İyi bir protez bakımı için;

Protez günde en az bir kez çıkarılmalı ve nazikçe temizlenmelidir. Günlük protez temizliği için protez ve 1 protez temizleyiciyi bir bardak ılık suya koyun. Bardaktaki su protezlerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Protezler yumuşak bir diş fırçası veya yumuşak bir protez fırçası ile fırçalanmalıdır. Normal diş macunu akrilikleri ovalayabilir ve çiziklere neden olabilir. 3 fırçalamadan sonra protez akan su ile iyice durulanmalıdır.  Gün içerisinde protezlerin arasına sıkışabilecek ve engel olabilecek yiyecekleri çıkarmak için protez  ılık su ile yıkanmalıdır. Suyu kaynatmak veya aşırı ısıtmak protezleri bozabilir veya deforme edebilir ve ağza tam olarak oturmasını engelleyebilir. Doktor  temizleme işlemi sırasında plastik veya tutucu parçaları bükmemeye dikkat edin, takma dişleriniz gevşekse ve ağzınıza uymuyorsa tıbbi yardım alın gibi uyarılara değindi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir